I els magufos a la premsa….

A data d’avui, 9 de desembre, els nostres amics de les fumigacions súper-híper-mega-secretes sobre Lleida. Els que reparteixen trossets de metall pels voltants per desactivar les antenes de TDT i telefonia mòbil (deu ser per això que no veig bé la TDT…) han aconseguit el que volien: una plana a la premsa local.

http://www.lamanyana.es/web/html/lanoticia.html?id=95370&seccio=sociedad&fecha=2009-12-09&sortida=03:00:00

L’article té, cap al final, una actitud lleugerament “foteta” amb els conspiranoics aquests. Malauradament el periodista al començament no manté la pertinent distància amb els conspiranoics, dóna credibilitat a les bajanades sense més validació, i ni tan sols s’esforça a explicar la versió “oficial”, és a dir, que les esteles de condensació són…. esteles de condensació. Només se li posa en marxa l’escepticisme al periodista quan els conspiranoics parlen de conxorxa mundial dels mitjans de comunicació…. resumint, un periodista crèdul i amb un índex de corporativisme una mica elevat….

Però val la pena llegir-lo, pausadament, per comentar-lo. Comença amb un estil… com us diria… Dan Brownesc:

Qui\u00e9nes son los agresores que nos premian con estas fumigaciones, c\u00f3mo, cu\u00e1ndo y por qu\u00e9 son informaciones que intentaremos resolver en estas l\u00edneas. Lo cierto es que el misterio es cuando menos inquietante e intentaremos introducirnos en \u00e9l para desenmascarar a los autores.

Aquí es demostra que després de tot el que va passar fa uns dies amb el saltar-se la presumpció d’inocència [1] la premsa no n’aprén. Uns senyors diuen, sense cap mena de prova i, fins i tot, amb proves en contra, que hi ha una conspiració mundial per fumigar el planeta i el periodista, ja qualifica d'”agresores que nos premian con estas fumigaciones” els acusats pels paranoics. De fet, el començament del següent paràgraf ens dóna part de la clau:

La respuesta la encontraremos en los mismos denunciantes del fen\u00f3meno.

Això sí que és mantenir l’equidistància. Després comença explicant ja la conspiració que coneixem, ara sí, fa anar la paraula clau “supuestos ataques aéreos”.

Les raons.

L’article se centra molt en les raons i les motivacions de la fumigació, com si trobar o no trobar un motiu fos suficient per dur a terme una conspiració d’aquest abast. I dóna, bàsicament, una raó:

\u201cEs una gran conspiraci\u00f3n llevada a cabo por la autodenominada \u00e9lite mundial que controla a las grandes multinacionales que subliminalmente nos venden sus productos con chemtrails (rastros qu\u00edmicos) de fondo para que nuestro subconsciente los acepte y no hagamos preguntas\u201d

És a dir, l'”autodenominada élite mundial” (sic) fa servir una conspiració que implicaria milers d’avions recorrent el planeta, llençant substàncies químiques a 30000 peus d’alçada (a uns 10Km. del terra) sense tenir clar on aniran a parar aquestes substàncies (vents, corrents d’aire, etc.) per fer-ho servir de:  MOSTRA PER TASTAR UN PRODUCTE (?!?!).

Després de les suposades proves que aporta tota bona conspiració (uns “ciudadanos estadounidenses” han fet anàlisis, etc.), és a dir, uns anònims fan proves que no surten per enlloc, això sí, són “estadounidenses” que sempre dóna més credibilitat a les proves que no publiquen a cap mitjà mitjanament seriós (i no val a dir que tots els mitjans de comunicació estan controlats “pels de sempre”), etc. El resultat de les “proves”:

con bario, litio y aluminio, incluso múltiples ciudadanos del mundo observan filamentos poliméricos cuando les fumigan

Després de les “proves”, un altra tanda de motivacions:

El motivo más que probable es la creación artificial de sequía, la destrucción de nubes lluviosas, la creación artificial del falso cambio climático publicitado por los medios.

Això ja us hauria de donar una idea de l’alçada moral i científica dels conspiranoics (i del periodista?): “falso cambio climático”. De fet, ningú, ni els científics escèptics dubten que hi hagi canvi climàtic, el que alguns, per interessos, posen en dubte és que aquest sigui originat per l’acció de l’home, és a dir, per contaminació, no que no existeixi. I altres, més cafres encara, posen en dubte que sigui perjudicial: hi ha zones del planeta que en cas d’augment de la temperatura mundial podrien “beneficiar-se”. M’encanta la frase següent:

Seamos un poquito científicos

Ja era hora, que ho fossin una mica! El que diuen després, està basat en alguna cosa que ja vaig avançar, que l’únic perill dels contrails era que, al deixar núvols de vapor d’aigua a gran alçada, poguessin augmentar l’efecte hivernacle. Encara que, alguns diuen que és tot el contrari, que el major índex de reflexió dels contrails augmenta l’albedo[2] i per tant, mitiga l’efecte hivernacle.

Després d’això, que s’atansa al que podria estar passant, torna la maguferia en plena potència:

“Otro motivo es la introducción de nuevas enfermedades para el lucro de las multinacionales farmacéuticas”

Fot-li! Ara resulta que estem en plena guerra bacteriològica! I aquí, a més, apareixen, com sempre, les antenes. Quina mania que té la gent a les antenes en general, les dels mòbils, wifi, tele, totes….

I després les bajanades aeronàutiques corresponents:

Los aviones que supuestamente se utilizan para realizar este tipo de presuntas fechorías son unos aparatos con cisterna ya que necesitan alojar una “ingente cantidad de producto químico que posteriormente es rociado en la atmósfera a una altura no superior a 6000 metros”.

Els avions de línia solen volar vora els 10.000 metres, no a 6.000, i a més, per fer la gran quantitat de fumigacions que ens diuen que ens fan, caldrien molts i molts avions cisterna. Els quals, a més, en poca estona haurien buidat els dipòsits, i per tant, haurien d’anar a repostar (un cicle similar al que fan els hidroavions d’extinció d’incendis), i aquest intens trànsit no l’ha vist ningú? No hi ha tants aeroports com per no veure els aterratges i enlairaments continuats d’avions fumigadors.

Curiosament el to d’equidistància el recupera el periodista al darrer paràgraf:

La conspiración del nuevo orden mundial sobre la ciudadanía del planeta, y por supuesto sobre Lleida, es todo un guión de serie B.

Per perdre l’equidistància i tornar a la conspiranoia pura i dura immediatament després:

A veces, la realidad supera la ficción.

Cert, a veces la realidad supera la ficción, i la veritat és que la realitat de com determinades històries i llegendes poden arribar a ser “validades” per periodistes supera tot el que em pogués imaginar.

Per cert, per aprendre més dels contrails:

  1. Contrails Facts.  Air Force. 2005-10-13. http://www.af.mil/shared/media/document/AFD-051013-001.pdf. Retrieved 2009-04-11. Un document molt interessant, dels experiments i coneixements de USAF sobre contrails (parla de chemtrails, explicant quin document pot haver “iniciat” el bulo).
  2. Contrails, Cirrus Trends, and Climate – joint paper by Patrick Minnis, Atmospheric Sciences, NASA Langley Research Center; J Kirk Ayers, Rabinda Palikonda and Dung Phan, Analytical Services and Materials. Sobre l’efecte dels contrails al clima.
  3. Travis, D.J.; A. Carleton and R.G. Lauritsen (8 2002). “Contrails reduce daily temperature range.”. Nature 418: 601. doi:10.1038/418601a. Molt interessant les mesures de l’efecte dels contrails al rang de temperatura diurna.
  4. Wikipedia: En català: http://ca.wikipedia.org/wiki/Chemtrail. En anglés (més complet): http://en.wikipedia.org/wiki/Chemtrail_conspiracy_theory

[1] El cas: http://www.guerraeterna.com/archives/2009/11/cuando_la_prens.html.  http://www.tv3.cat/videos/1664659/Polemica-pel-cas-de-la-nena-morta-a-Tenerife, http://www.abc.es/blogs/angel-exposito/public/post/abc-pide-discuplas-a-diego-2440.asp i molts altres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.