Guia de ciberguerra per #iranelection

Traducció al català d’un article interessant. Encara no he tingut temps de corregir-lo.

El propòsit d’aquesta guia és ajudar-te a participar constructivament a les protestes per les eleccions a l’Iran emprant Twitter.

1. No facis públiques les adreces IP dels proxy que montis emprant twitter, i sobretot no empris el hashtag #iranelection. Les forces de seguretat d’Iran estan monitoritzant el hashtag i en el moment en que identifiquen una adreça d’un proxy el bloquejaran a Iran. Si crees nous proxies pels bloggers iranís, envia’ls directament (DM) a @stopAhmadi o a @iran09 i d’allí es distribuiran discretament als bloggers a l’Iran.

2. Hashtags. Els únics hashtags emprats pels bloggers a Iran son #iranelection i #gr88, altres hashtags corren el risc de difuminar la conversa.

3. Mantíngues el teu filtre de merda en funcionament! Les forces de seguretat estan emprant comptes de twitter per repartir desinformació fent-se passar per manifestants Iranís. No facis re-tweet de forma impulsiva, intenta confirmar la informació amb fonts confiables abans de fer re-tweet. Les fonts fiables no son difícils de trobar i seguir.

4. Ajuda a cobrir els bloggers: canvia els ajustos del teu twitter de forma que la teva ubicació sigui Teheran i la zona horària GMT+3.30. Les forces de seguretat estan buscant els bloggers emprant cerques per localització i zona horària. Si tots som Iranís serà més difícil que els trobin.

5. No et carreguis el seu camuflatge. Si descobreixes una font genuina, si et plau no facis públic el seu nom o ubicació a la web. Aquests bloggers estàn en perill REAL. Escampa la informació de forma discreta per les teves pròpies xarxes pero no els facis visibles per les forces de seguretat. Allí la gent està morint, de veritat….

Via http://www.boingboing.net/2009/06/16/cyberwar-guide-for-i.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.