FON a Lleida

De ja fa uns dies (una setmana i escaig) que la xarxa i els media van plens d’una notícia extraordinària: La Paeria donarà accés lliure a Internet……amb FON.

La veritat és que la notícia val la pena comentar-la, i no pel que en pensi de la “Fonera” i del seu ús de Linux (que ja en parlarem un altre dia).

Anem a pams, primer un recull de premsa (cortesia del mateix Varsavsky, que de moment el té a): http://spanish.martinvarsavsky.net/fon/lleida-fonera-y-la-lleida-lan-party.html).

En mirarem un (com podria ser qualsevol altre), el de La Mañana (diari local de lleida, qui cony deu haver-lo subtitulat: Diario de Poniente). En Varsavsky l’enllaça via thinkfree (un PDF passat per l’escànner): http://www.thinkfree.com/fileview.tfo?method=callFileView&filemasterno=786510

El títol és clar i concís:

La Paeria ofrecerá acceso a internet gratis desde las dependencias municipales

El primer que es pot pensar és que el periodista s’ha equivocat i que no li han dit que serà gratis l’accés, però com que la resta de diaris van en la línia, alguna cosa hi devia haver a la nota de premsa que induïa a engany.

Si ens ho mirem amb detall, ens llegim les notícies senceres (al final de les notícies és on sol explicar que si no comparteixes ADSL aleshores has de pagar, etc) trobarem alguns errors ja més “de bulto” i algunes coses que o són “no legals” o són “poc clares”.

Internet gratis

El primer punt de “falta de claredat” en la majoria d’articles és el d’accés a Internet sense cost. FON no proporciona accés sense cost a Internet. Només tens accés a Internet si comparteixes un accés (que et suposarà un cost). Per tant, l’únic que fas és estendre el teu accés que tens a casa a les situacions en les què no estàs a casa. I no és que la idea de FON no sigui bona, és que ni tant sols és innovadora. Per una banda les xarxes ciutadanes, com guifi.net, fa anys que treballen en aixó, i aquestes xarxes si que són una comunitat (i podríem parlar de seattlewireless.org molt més antigues). I per l’altra banda, aquesta idea ja l’havia vist en un altre lloc: en Robert X. Cringely (nom real: Mark Stephens) ja la va tenir al gener de 2004, a la seva columna The Pulpit (recomanable) http://www.pbs.org/cringely/pulpit/2004/pulpit_20040108_000798.html.

Via la xarxa municipal

Un altre punt a destacar dels articles és:

pueda acceder a la red usando gratis la conexión del edificio público

(les negretes són meves). A veure si ho entenc:

 • L’ajuntament té un accés a Internet (que jo pago via impostos).
 • L’ajuntament posa una Fonera per a què FON VENGUI aquest accés a canvi de, o bé 2 o 3 ¬ diaris, o bé ample de banda.

Doncs no sé jo si això és molt legal (a l’Ajuntament de Barcelona la CMT li va tancar la WiFi pública i allí ni hi havia cobraments pel mig) ni molt étic, no entenc perquè no permeten que les altres operadores també re-venguin la connexió municipal. O millor, que l’ajuntament la deixi usar a tots els ciutadans de la ciutat, clients o no de FON.

300 punts lliures ja?

Un altre punt de l’article és el que diu que les Foneras se sumaran als 300 punts d’accés lliures que hi ha a Lleida. No se d’on han tret els 300 punts d’accés lliures, de Foneras no n’hi ha tantes, en un wardrive que vaig fer per Lleida fa poc amb la moto i el kismet, no en vaig trobar cap (abans que l’Ajuntament posés els seus), hauré de tornar-hi ara. I si el que compten són els mal configurats, doncs aleshores no és molt étic sumar-los, no?

El model d’accés de FON.

Com que sembla que a cap dels articles queda prou clar com funciona FON, ho haurem d’explicar de bell nou, a veure si així podeu llegir la premsa un altre cop i veureu el meu “rant”:

Hi ha 2 modes bàsics d’accés a FON: Linus i Alien. I a més hi ha un altre perfil, Bill, però a l’hora d’accedir és un Alien.

 • Linus: Són els usuaris (com jo a estones), que comparteixen la seva connexió. A canvi poden emprar les connexions FON que trobin.
 • Alien: Són els que no comparteixen la connexió (o no en tenen). Han de pagar, 3¬ per un passi diari, per navegar.

Els Bill són aquells que comparteixen la seva connexió però no gratis, cobren un 50% dels ingressos que generin els seus punts d’accés, però a l’hora de navegar són Aliens.

I la resta d’operadores?

Doncs de moment no han dit res de FON (especialment del tema Lleida). Suposo que arribat el moment també faran alguna cosa, de moment moltes tenen servei WiFi (de pagament).

La frase final a l’article de La Mañana és la més certera (l’única?) de tot l’article:

…pero, al final, lo único cierto es que, para navegar desde casa, la mayoría tendrá que seguir pagando.

Guifi.Net

Una bona iniciativa on apuntar-se i on col·laborar és guifi.net, m’he de mirar com funcionen i si puc modificar la Fonera per canviar-li el firmware i posar-ne un per cooperar amb guifi.net.

A més guifi.net, han fet una carta oberta pel tema FON molt interessant, i dura:
http://guifi.net/ca/node/8166.

7 comentaris


 1. hombreeeeee!! ja era hora de llegir algú que fiqués el punt sobre la i després de veure tantes "impresicions" als diaris.Ja sé que no hi té res a veure, però no estaria gens malament que des de la universitat se’n digués alguna cosa al respecte, com a "supporter" de la lleida lan party.

  Respon

 2. Aquest de la Font viuen del fum que van aixecant a tot arreu.És una ESTAFA utilitzar diner públic per promocionar que una empresa privada s’enriqueixi.I si algun polític fa això cal denunciar-lo als blogs, a la premsa i davant la justícia.L’accés a la informació ha de ser lliure i no en mans de cap empresa que monopolitzi la informació.

  Respon

 3. Sobre el tema de la LanParty jo no en puc parlar. No hi tinc res a veure i no tinc clar qui de la UdL hi té alguna cosa a veure.

  A nivell personal, jo no hi donaria suport des d’una universitat, això està clar.

  Respon

 4. Jo de FON ja n’he parlat altres cops. La veritat és que em sembla que només és un altre montatge de fum (o vaporware) i que en un any, o dos, veurem la notícia corresponent:

  <google|yahoo|microsoft|….> compra Fon per $$$$$

  El d’emprar diner públic per promocionar empreses, doncs que vols que t’hi digui, estem en campanya electoral municipal, era d’esperar (ep! no hi estic d’acord eh!).

  Respon

 5. Si no et sap greu referencio en el meu "blog" aquesta entrada teva on fas un repàs del tema de FON a Lleida.Ignasi

  Respon

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.