Gràcies TVC per la campanya que oferiu a les empreses.

Benvolgut director general de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió,

M’ha sorprès molt aquest nou servei que oferiu, sense cost, a les empreses de programari, el de fer-los una campanya publicitària gratuita així que publiquen alguna millora als seus productes. En concret l’espai publicitari que heu cedit, a costa dels impostos d’això que en diuen el poble, a Microsoft per publicitar Vista.

Com que, essent com sou una televisió pública, suposo que sereu coherents i cedireu un espai igual als vostres canals (Telenotícies, 3/24, etc.) a les noves versions de Linux, Mac OS/X, etc., em poso a la vostra disposició per ajudar-vos a redactar allò que hagueu de dir sobre Linux. No us penseu amb això que vull convertir-me en periodista, ni que vull dir-vos que heu de dir, sinó que, a l’igual que empreu com a base per a les vostres notícies les notes de premsa que redacta Microsoft, vull oferir-vos el mateix servei, el de passar-vos una nota de premsa així com tota aquella informació que hagueu de menester per bastir una bona peça pels vostres informatius. Ah! no patiu, la major part de la informació serà o bé de domini públic (un altre tema que us serà d’interès, de ben segur).

Un efecte addicional, i gens menyspreable, de parlar de Linux o Firefox o Thunderbird o OpenOffice o qualsevol programa lliure, serà que coneixereu una part del mercat informàtic que va més enllà dels esmorzars per a la premsa, grans esdeveniments, presentacions, etc. que preparen les multinacionals (nordamericanes, com Microsoft, per norma general). Coneixereu el teixit d’empreses de programari lliure de tot arreu, on a part d’empreses que paguen els impostos a l’altra banda de l’Atlàntic (com ara IBM), hi ha una munió d’empreses que els paguen a casa nostra i que generen ocupació al nostre país. I tot això amb programari lliure (que no vol dir gratuït), i no amb programari que, com Vista, no podem auditar per veure que en fa de les dades personals, que ens impedeix veure les pel·lícules on i com vulguem, que decideix si podem o no gravar una cosa, etc. resumint, que s’ha guanyat a pols el nom que té, el de programari privatiu o restrictiu (si pensàveu que posaria programari comercial és que llegiu massa notes de premsa de Microsoft). I fins i tot potser coneixereu la feina de les administracions públiques (poques, tot s’ha de dir), que realment estan fent esforços perquè el programari lliure i alló que suposa: llibertat, costos menors, indústria local, etc. impregni l’aparell públic que paguem amb els nostres impostos.

Salutacions,

Carles Mateu
Un ciutadà que paga per a què existeixi la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió.

4 comentaris


 1. On s’ha anunciat aquest nou servei que oferirà TVC a les empreses de Programari Lliure? Quan diuen campanya publicitària gratuïta es refereix a les referències que fan al telenotícies o a la nit al dia? O veritablement a anuncis comercials com poden ésser els de la Cocacola? Si es tracta d’una publicitat en informatius o programes semblants… serà tot un "logro", però, d’altra banda, no és un avantatge que d’altre tipus de programari (com el de Windows) porta anys gaudint?Bé, em sembla bé aquesta proposta de servei que ofereixes als de TVC, si almenys així es consegueix una major promoció del programari lliure, serà força beneficiós, encara que és ben trist que aquesta iniciativa no sorgeixi de dins de la coorporació mateix.

  Respon

 2. No, no s’ha anunciat. Em refereixo al servei que presta TV3 (i altres) a les empreses fent-los veritables publireportatges colant-los com a notícies.

  Evidentment que és un avantatge que Windows (i altres: determinats automòbils, marques de tot, fins i tot llibres i grups de música, etc.) porten anys gaudint.

  Respon

 3. Crec que tot plegat és una falta de cultura "bítica", com diria un conegut blocaire. Els periodistes sovint es deixen dur per la inèricia: que els ve una notícia deta, amb vídeos i tot d’informació que ells només hauran de recitar sense haver de pensar? Doncs vinga, endavant. Les consideracions ètiques sembla com si només s’haguessin d’aplicar en el tractament de les imatges d’atemptats o en la protecció als menors. Més enllà d’aquests temes (vitals) n’hi ha d’altres que sembla que la majoria de periodistes no valorin ni prenguin en consideració, com tot allò que fa referència al programari. Val a dir que el món del programari lliure també hauria de fer certa autocrítica, perquè potser no s’ha sabut "vendre" prou bé, donar-se a conèixer entre el col·lectiu de periodistes. De totes maneres, també comprenc que és molt complicat lluitar amb les mateixes armes que té una empresa del volum de Microsoft.

  Respon

 4. Amb el de que no ens hem sabut vendre, David, no puc estar més d’acord. La gent de http://spreadfirefox.com s’ho han currat, i molt, i els resultats son evidents. Cal que nosaltres fem el mateix.

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.