Continuem amb TV3…

Molts heu escrit i comentat coses sobre la carta a TV3 (i TVE), alguns dels vostres arguments de defensa de “la nostra” han estat interessants. Altres hi heu estat bàsicament d’acord. I molts, i aquesta és una actitud que va més enllà d’aquesta carta, us heu mostrat ressignats, amb arguments del tipus: és que afecta molta gent, és el que hi ha, etc.

Bé, doncs no, no és el que hi ha. Si realment el criteri fos “que això afecta molta gent”, aleshores on són les notícies sobre Firefox? Firefox té, segons les estadístiques i segons els països, entre el 13% i el 35% del mercat. Vista, a hores d’ara, dista molt d’aquesta cuota de mercat. Però hi ha una cosa que dista molt més d’aquesta cuota de mercat, és l’iPhone. A hores d’ara té un 0% de cuota de mercat, i no és que Apple tingui molta presència al mercat de la telefonia mòbil, és que no en té cap. Aleshores a que venen els publireportatges sobre l’iPhone? És per la tecnologia? Doncs no ho sé (ni molta gent tampoc, fins el juny no està en venda als USA), pel potencial?

El més denigrant va ser ahir, 23 de febrer, on, per il·lustrar una peça sobre la falta de recerca a casa nostra han triat… sí… el centre de Microsoft a Manresa.

La notícia, no us la perdeu, al 3/24 (on l’he vist), ensenya una persona de Microsoft mostrant un TabletPC (HP crec, però no ho puc distingir massa bé).

I el més acollonidor de tot: acaba dient que s’ha d’evitar la deslocalització. I que coi us penseu què és el centre de Microsoft a Manresa? Doncs una deslocalització, que *de moment* venen aquí, i qui sap quan marxaran. Ja, ja sé que em direu, que no marxaran, que si venen és per quedar-s’hi, etc. mireu, no m’ho crec. Aquí a Ponent n’hem viscut una no fa massa, la fàbrica de Cervera de LEAR va marxar, i va deixar un munt de gent penjada, i m’hi jugo un cafè a què, quan va venir la LEAR cap aquí, els polítics se n’omplien la boca.

I com s’evita la deslocalització? I per què algú que parla de programari lliure ara jutja la deslocalització? Doncs perquè en informàtica aquests dos conceptes van molt, MOLT lligats. Per començar, hi ha un patró sobre les deslocalitzacions. Les empreses no abandonen mai del tot el lloc “central” (Microsoft continúa a Redmond, WA). Doncs què hem de fer per a què les empreses *d’aquí* no marxin? Doncs fer això mateix, que siguin d’aquí. No que siguin centres temporals d’una empresa d’allà (sigui on sigui aquest allà). Crear un teixit empresarial local és molt, molt més important que acompanyar els directius de Microsoft a algun dels parcs tecnològic-especulatiu que tenim i fer la cerimònia, i el que és important de debò, la foto.

A més, sempre he pensat una cosa, si una empresa de programari lliure, ubicada a Lleida (per exemple), es desplacés a un lloc amb salaris més interessants (Bangalore, p.e.), els programadors que quedarien a l’atur a Lleida tindrien una oportunitat que no van tenir els de LEAR. Montar la seva pròpia empresa, de programari lliure, amb el mateix programari que empraven a l’empresa original, i, per proximitat, suposo que algun client que altre aconseguirien. El programari lliure és, doncs, una assegurança contra la marxa d’empreses de TI (i el fet que els recursos humans d’aquestes empreses són més especialitzats i difícils de substituir també n’és una altra).

Caldria, doncs, que tota la societat, govern, polítics i sobretot, mitjans de comunicació, deixessin de fer favors a aquestes multinacionals (que paguen impostos fora de casa nostra però que reben ajuts i subvencions aquí) i comencessin a posar-se seriosos a ajudar al teixit d’indústria local.

3 comentaris


  1. Tot el que dius és ben cert, però em pregunto que puc fer jo com a ciutadà per ajudar a canviar aquesta percepció de la societat envers lo comercial? és a dir, més enllà de tenir les meves pròpies conviccions sobre el tema, i més enllà que de defensar-les sempre que s’escaigui… Parlant dels mitjans de comunicació, estic d’acord en que segurament es mengen amb patates les notes de premsa i les publiquen directament, la gran majoria d’ells no hi entenen en tecnologia i ja se sap, el tn surt a una hora concreta, les edicions de premsa també, i s’ha d’omplir l’escaleta amb les informacions del dia. Un dubte que em sorgeix, igual que mocosoft i els de la poma envien notes de premsa als mitjans i munten esdeveniments per fer la "foto", també ho fa la fundació Mozilla cada cop que surt una nova versió del navegador? envia realment una nota de premsa a TV3 o TVE fent èmfasi del producte? entenc que no hauria de ser necessari, doncs la obligació de qualsevol mitjà hauria de ser la d’informar amb transparència i igualtat, però (que desconec si es fa o no, eh?) potser així s’aconseguiria més publicitat del producte… (i això és extensible per a la resta d’aplicacions lliures…)i respecte a la deslocalització, crec que és un tema que forma part del desconeixement de gran part de la nostra societat, que moltes vegades només volem veure la part bonica i comercial que ens venen aquestes empreses i no pensem en el més enllà del com funcionen i quines conseqüències comporta en la nostra economia social. Si realment es pogués incidir més (com molt bé tu fas des d’aquí) per a que sigui un motiu de preocupació de la societat, això potser també faria incidir en la manera d’actuar dels polítics envers aquestes macroempreses que actuen sense cap mena de contemplacions.Salut!!Xavipd. proposo d’organitzar manis davant la ccrtv si no canvien de postura… qui sap, potser seria notícia…

    Respon

  2. Val, d’acord, et compro el raonament… però si cal potenciar el S.Lliure, caldrà fer-ho en tots els àmbits.Resulta, però, que en la Universitat de Lleida (parlo de la UDL per què és el cas que conec) s’organitzen cursos de lliure elecció de Microsoft, s’imparteixen algunes assignatures fent ús de programari restrictiu…etc. També cal dir que hi ha un Màster en Enginyeria de Software Lliure que penso que és una bona iniciativa i punt a favor de la universitat, però a nivell universitari a Catalunya quines mesures o moviments s’organitzen? Per quan una jornada de Software Lliure a Lleida? O d’altres iniciatives per l’estil?I pel que fa a aixecar empreses basades en S.Lliure, hi ha algun tipus de subvenció per aquests emprenedors?Bé… no estem tan malament com pinta Rober L. Glass ni tan bé Com Eric S. Raymond… però el que està clar, és que s’ha de seguir recolzant al programari lliure.

    Respon

  3. Fa un parell d’anys vaig fer la pregunta sobre la deslocalitzacio i la potenciacio de les empreses del territori a la gent del Dursi ja que s’omplien molt la boca del programari lliure a casa nostra (i amb rao). La respota va ser a la defensiva, tirant pilotes fora i dient que el govern necessita certes "garanties" i serveis de cert volum que nomes li poden oferir les multinacionals. (crec q no van entendre la pregunta, o no la vaig saber formular, o es van fer els suecs). Muntar una empresa de programari lliure a Catalunya es tan facil com muntar una de programari privatiu. Es el mateix a nivell burocratic. Hi ha ajuts i si t’ho curres minimament hi ha molt de mercat. Pero el tema no tira… tant a nivell de programari privatiu com lliure. Pq?. No se, i no se que s’hauria de fer per canviar la tendencia. Pero estar clar que la propaganda gratuita q fan els governs a les empreses de fora no hi ajuda gaire i demostra un desinteres brutal.

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.