D’allò que anomenem Comunitat.

Llegeixo la lamentable iniciativa que ha pres en Mark Shuttleworth (Ubuntu i Canonical Ltd.) respecte els programadors d’OpenSuse. I una de les respostes que ha generat (firmada: Shark Muddleworth). I com sempre em pregunto, perquè ens passem el temps parlant de la Comunitat de Programari Lliure si més que una comunitat semblem una colla d’arroplegats malcarats que no parem de lluitar entre nosaltres.

Jo no tinc molt clar, a nivell personal, si la jugada de Novell i Microsoft és o no és bona per al Programari Lliure (així amb majúscules!). Ni tant sols tinc clar si és bona per a Novell o per a Microsoft. No tinc clara alguna de les postures i accions de RedHat, envers Fedora i envers altres temes. No tinc clara l’actitud d’IBM, ni d’HP, ni de …. No tinc clara la nova postura d’Ubuntu d’admetre drivers propietaris. Però Déu me’n guard de fer el que ha fet el Shuttleworh. Això sí que no és treballar per a la comunitat, a no ser que sigui per un concepte de comunitat més petit i excloent: he de treballar per a la meva comunitat Ubuntu i a cascar-la els altres.

Malauradament ni la gent d’Ubuntu té l’exclusivitat de la llibertat i la defensa del Programari Lliure, ni la gent de cap altra distribució la té. Una petita crítica, constructiva, és clar, per a la gent de Debian/Ubuntu: l’actitud que mostren alguns dels vostres líders (MS entre altres) és pitjor pel programari lliure que altres coses (les accions de Microsoft p.e.). Sempre m’ha disgustat enormement el fet que alguna gent de Debian/Ubuntu creuen (i actuen en conseqüència) tenir l’exclusiva de la llibertat. M’encanten i em diverteixen les flame wars habituals: Gnome/KDE, vim/emacs, Fedora/Debian/Ubuntu/OpenSUSE/etc. fins i tot les trobo bones i que estimulen la innovació. Però des de  fa temps, primer només alguns membres de Debian, i després membres d’Ubuntu, han actuat i parlat com si només la seva distribució fos lliure i pura, que totes les altres s’havien de plegar als seus dictats. Fins i tot a nivell personal he hagut d’aguantar alguna que altra crítica perquè a la UdL fèiem la migració amb Fedora (que també és estrictament lliure, ara més i tot que Ubuntu pel que sembla) i no amb Ubuntu, que, i cito textualment, evidentment heu d’emprar Ubuntu o Linex, sense més raó, i, evidentment, com que no hi ha raons tècniques o étiques darrera, no n’hem fet ni cas….

Un cop feta aquesta crítica, petita i dirigida a alguns individus concrets, que espero que s’hi sentin retratats, o no, la vertitat és que m’és indiferent, toca la crítica més general: Prou d’aquesta guerra. A hores d’ara les 4 ó 5 distribucions més grans i potents tenen un mercat potencial davant prou important: el món. No cal barallar-se per prendre usuaris a les altres distribucions quan pots barallar-te amb l’imperi del mal per fer arribar la llibertat a tothom. Ara és l’hora de coses com freedesktop és a dir, unir esforços i oferir a la gent una experiència agradable, un entorn on les coses funcionin, on els únics virus siguin els de la grip.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.