El Missatger: Missatge a CCRTV

Avui he enviat un missatge a la CCRTV, a l’adreça de contacte del Missatger, referent a la GPL. El text del missatge és:

Benvolguts,

Felicitar-vos primer de tot per tenir aquesta inciativa, molt important en molts aspectes, i sobre tot per haver escollit GAIM (un programa lliure) com a base per desenvolupar el vostre projecte. Això és un reconeixement més de la qualitat de GAIM i, per extensió, d’altres projectes de programari lliure. Així com un reconeixement d’alguns dels valors que defensem la comunitat del programari lliure, especialment el fet de que compartir i obrir el codi permet desenvolupaments de nous productes.

El motiu, però, del missatge no és l’exposat a dalt, sinó el recordar-vos que el programa que heu emprat de base per desenvolupar el Missatger, el GAIM, té una llicència d’ús, la GPL, que malgrat que el converteix en programari lliure té una sèrie de clausules que cal respectar. Clausules que serveixen per assegurar que el treball que s’ha fet per millorar o modificar el programari lliure reverteixi en la comunitat que ha creat aquest programari en primer terme, evitant així que apareguin productes que s’aprofiten de la feina feta per la comunitat. Aquestes clausules demanen, com a condició per que pugueu emprar el codi de GAIM per fer el vostre programa, que feu públic a la vostra web, per exemple, el codi original de GAIM i que les ampliacions, millores i modificacions que heu fet per desenvolupar el Missatger, siguin, al seu torn, públiques sota la llicència original de GAIM, la GPL (la qual doneu com a llicència de El Missatger).

Complir amb això us suposarà, a més del fet de que esteu complint amb la llicència d’ús de GAIM, un avantatge. Permetrà que la comunitat pugui ampliar al seu torn el vostre programa, fer-ne versions per Linux, Mac OS/X, BSD, i altres sistemes operatius, fer-ne traduccions, fer pegats per arreglar defectes, etc. contribuint, així a millorar encara més el producte.

Espero, doncs, que compliu amb els termes de la llicència GPL, publicant tant el codi de GAIM com les vostres modificacions (o directament el codi sencer d’el Missatger), i, per complir, no amb els termes, sinó amb l’esperit de la llicència, que incentiveu i promogueu la participació de la comunitat en la millora d’El Missatger.

A veure que diuen.

1 comentari

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.